Devínske gudróny majú byť spaľované v Rohožníku, HOLCIM NEMÁ POVOLENIE

23.03.2015 21:09

Počas stretnutia 29. 1. 2015 (viď: Žiadosť Holcimu o predĺženie povolenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi ) padli aj otázky týkajúce sa potenciálneho spaľovania gudrónov z Devínskej Novej Vsi v rohožníckej cementárni. Predstavitelia Holcimu a jeho dcérskej firmy Ecorec, ktorá pre Holcim Rohožník pripravuje odpady ako alternatívne palivo, sa v tejto súvislosti vyjadrili, že ich cementáreň môže spaľovať, pokiaľ budú spracované do prijateľnej podoby (tekuté) a pokiaľ cementáreň znovu získa povolenie na nakladanie s nebezpečnými odpadmi, medzi ktoré gudróny patria (pod číslom 19 12 11).

Podľa toho, čo sa nám zatiaľ podarilo zistiť, majú byť toxické gudróny spaľované v cementárenských peciach. Holcim (Slovensko) a. s. je uvedený ako subdodávateľ pri riešení projektu sanácie gudrónov na stránke Kamenného srdca, konzorcia združujúceho firmy, ktoré sa na sanácii gudrónov podieľajú (viď Príloha č. 1.jpg). Ecorec je tiež uvedený ako súčasť sanácie a rekultivácie skládky gudrónov v dokumentácii projektovej kancelárie Ing. Medvecký Juraj, ktorá zastupuje Devínsku Novú Ves z r. 2010 (viď Príloha č. 2.pdf).

Momentálne však Holcim Rohožník nemá obnovené povolenie na nakladanie s nebezpečnými odpadmi.

Podľa vyjadrení Denisy Vološčukovej, hovorkyne projektu Kamenné srdce z 12. februára 2015 v mailovej komunikácii s Ochranárskym spolkom Sološnica, „materiál, ktorý sa termicky zhodnotí v cementárni, už nebudú gudróny (kyselinové kaly), pretože tie v procese neutralizácie stratia svoje pôvodné chemické zloženie. Termicky sa bude zhodnocovať neutrálna hmota.“ Pýtame sa: „Máme my občania Rohožníka a Sološnice istotu, že to tak bude?“

Pretože z voľne dostupných informácií v médiách nie je možné zistiť, kde sa budú gudróny spaľovať, náš Ochranársky spolok písomne požiadal o informácie Ministerstvo životného prostredia a Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

AKTUALIZÁCIA 28. 2. 2015

Podľa vyjadrení ministerstva životného prostredia budú skutočne gudróny spaľované v cementárni Rohožník, gudrónmi kontaminovaná zemina bude solidifikovaná a uložená na skládke nebezpečných odpadov v Zohore (viď Príloha č. 3 - MŽP, informácie o gudrónoch.doc). V súčasnej dobe však Holcim Rohožník NEMÁ POVOLENIE NA NAKLADANIE S NEBEZPEČNÝMI ODPADMI (vič náš článok:  Holcim žiada o predĺženie povolenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi: ossolosnica.webnode.sk/news/holcim-ziada-o-predlzenie-povolenia-na-nakladanie-s-nebezpecnymi-odpadmi/), takže GUDRÓNY SPAĽOVAŤ NESMIE !

Podľa pracovníka A.S.A. Zohor by sa v najbližších mesiacoch malo začať s navážaním a likvidáciou gudrónov v Holcime Rohožník. V prípade, že nebudú gudróny Holcimu vyhovovať ako "alternatívne palivo", budú navezené na skládku nebezpečného odpadu v Zohore.

 

Pozn.: solidifikácia znamená neutralizáciu kyslých gudrónov, následne sú gudróny v podstate "zabetónované", takže nebezpečné látky z nich nemôžu unikať do okolia. Je to pomerne rýchla a lacná metóda, avšak znečisťujúce látky nie sú odstránené a v dlhodobom období sa môžu postupne znovu uvoľňovať na základe pôsobenia prírodných podmienok. Zdroj: https://envirozataze.enviroportal.sk/atlassanmetod/jar/default.htm?turl=WordDocuments%2Fsolidifikciaastabilizcia.htm.

 

Gudróny (kyselinové smoly a kaly), vznikajú ako vedľajšie produkty pri rafinácií ropných produktov chemickými činidlami (kyselina sírová, óleum a plynný oxid sírový). Gudróny sú karcinogénne, mutagénne a toxické látky. Zdroj: https://drotovan.blog.sme.sk/c/304539/Kauza-toxickeho-odpadu-v-Bratislave.html.

V odbornom posudku ku skládke gudrónov prof. MUDR. Ladislava Rosivala, DrSc. uviedol ohľadom rizík z hľadiska ochrany zdravia človeka za najnebezpečnejšie v skládke tieto prvky a zlúčeniny: šesťmocný chróm - môže byť príčinou rakoviny zažívacieho traktu; arzén - karcinogén; berýlium - karcinogén. Ďalej sa tam nachádzajú ďalšie ťažké kovy - olovo, zinok, mangán, meď, nafténové kyseliny, aryl-alkyl sulfónany či kyselina sírová. Zdroj: Odborný posudok.pdf.