Návšteva Ecorecu - výrobcu palív z odpadu

28.04.2014 20:44

Dňa 5. 2. 2014 zástupcovia občianskych združení zo Sološnice a Rohožníka dostali možnosť navštíviť prevádzku závodu ecorec Slovakia s. r. o. so sídlom v Pezinku a po ňom absolvovať stretnutie s vedením závodu HOLCIM a. s. v Rohožníku spojenú s prehliadkou.

Ecorec Slovakia s. r. o. je dodávateľom alternatívnych palív vyrábaných z recyklovaného komunálneho odpadu pre cementáreň HOLCIM a. s. Rohožník. Práve táto skutočnosť bola dôvodom, prečo sme pozvanie prijali.

Sprievodcu nám robil Radoslav Jonáš, manažér HOLCIMu pre trvalo udržateľný rozvoj a komunikáciu. Za začiatku stretnutia v Pezinku nás zamestnanec ecorecu pán Jordan Mandalov (manažér pre západné Slovensko) krátkou prezentáciou oboznámil s filozofiou spracovávania odpadu a jeho používania ako paliva, následne sme si závod prešli aj osobne. Tu treba podotknúť, že celý závod bol mimo prevádzku, všade vládol absolútny pokoj a poriadok. Ale ten je tam vraž vždy, aj v plnej prevádzke...

Na skládke vstupného materiálu sme videli zmes rôzneho odpadu ako napr. drevo, plasty, papiere, kartóny, odpad z automobilového priemyslu, vonku na paletách buničinový odpad z výroby jednorazových plienok a pod.

V areáli závodu sme videli aj zásobníky s bližšie nešpecifikovanými olejmi – podľa vyjadrenia p. Mandalova sa jedná len o zvyšky olejov, ktoré sa v minulosti miešali do hotového paliva, toto sa vraj bude likvidovať, nedozvedeli sme sa však ako a kedy presne.

Celý proces spracovania „ľahkých častí komunálneho odpadu“ v ecorecu je veľmi prehľadný a jednoduchý. V podstate ide o mletie odpadkov na rovnakú veľkosť – zhruba trojcentimetrové vločky po vytriedení rôznych kovových a ťažkých častí odpadu.

Na začiatku procesu – už pri dojednávaní kontraktu s potenciálnym dodávateľom odpadu – sa vzorky analyzujú v laboratóriu. Odpad musí vyhotovovať slovenským normám a zároveň aj interným normám HOLCIMu. Nejde len o likvidáciu odpadu ako takého, ide aj o získanie vhodného paliva s určitou výhrevnosťou. Aj podľa toho sa vyberie vhodný dodávateľ vhodného odpadu.

Pri uskutočňovaní jednotlivých dodávok sa následne berú vzorky na analýzu náhodne z vozidiel, ďalšie vzorky sa odoberajú na skládke vstupného materiálu, vo výrobnom procese a samozrejme aj zo skladu hotového materiálu. Podľa slov p. Dikejovej, koordinátorky kvality ecorec-u, „obvykle má dodávaný odpad vždy rovnakú kvalitu ako pri analyzovaní ponúkaných vzoriek...“, preto tie náhodné odbery. Laboratórium bolo tiež mimo prevádzku, ako celý závod. Rozbory odobraných vzoriek sú zamerané na analýzu obsahu zdraviu škodlivých látok (síra, chlór, ťažké kovy...) a ostatného, určené príslušnými normami.

Nedozvedeli sme sa však, aký je postup, ak je vo vzorke niečo nevyhovujúce. Pretože ak je to vzorka z auta, v tom prípade je už odpad medzitým vysypaný na kopu s ďalším odpadom, ak je to vzorka z tej kopy, v tom prípade medzitým už bager nahrnul odpadky na ďalšie spracovanie, ak je to vzorka z pásu, tak je odpad už v hotovom produkte a ak je to vzorka z hotového produktu, nie je už tento medzitým odvezený do HOLCIMu na spálenie?

Zjímavé je aj to, že odpad dodávajú nie samotní producenti odpadu, ale (slušne povedané) priekupníci s odpadom. Na priamu otázku, či je to tak? boli odpovede dosť protirečivé, vraj títo dodávatelia ten odpad už dopredu nejakým spôsobom predpripravujú (?), ale pritom podľa ďalšej odpovede na dodacích listoch je okrem dodávateľa presne uvedený aj pôvodca odpadu. Otázka znie, ktorého? Toho predpripraveného?

Prehliadku ecorec-u ja osobne považujem za prehliadku „výkladnej skrine HOLCIMu“  čo sa spracovania odpadov týka. Ecorec je dcérska firma HOLCIMu a je dodávateľom všetkých alternatívnych palív pre HOLCIM. Podotýkam všetkých, hoci na spracovanie do Pezinka ide podľa informácií vedenia HOLCIMu len asi 30 % všetkého odpadu. Ostatný odpad sa dováža priamo do Rohožníka, pretože tento netreba nijako upravovať, ide rovno na spálenie.

Po obede sme pokračovali v Rohožníku. Tak isto ako v Pezinku, aj v Rohožníku bol závod v odstávke. Po dohode všetkých zúčastnených sme prehliadku skládky odpadu a zariadení na spaľovanie odpadu neabsolvovali práve pre odstávku závodu a aj pre ukrutný vietor, ktorý v ten deň fúkal.

V budove centrálneho velína sme sa stretli s pánom Pedrom Minarom, riaditeľom závodu HOLCIm Rohožník a s pani Veronikou Kovaničovou, environmentálnou koordinátorkou a s ďalšími pracovníkmi HOLCIMu.

Na úvod sme vysvetlili, prečo občania Sološnice, zastúpení Občianskym združením Ochranársky spolok Sološnica chcú a majú právo byť účastníkmi konaní vo veciach ochrany životného prostredia súvisiacich s činnosťou HOLCIMu. Pripomenuli sme, že dobývací priestor ílovisko je celý v katastrálnom území Sološnice, dobývací priestor vápenca je sčasti v katastrálnom území Sološnice, jeho ďalšie rozširovanie je práve naplánované do nášho KÚ a takisto časť závodu HOLCIM leží v KÚ Sološnice.

Naše vzájomné rozhovory boli venované hlavne problematike spaľovania alternatívnych palív v HOLCIMe v Rohožníku.

Zrejme najviac sme diskutovali o pôvode spaľovaného odpadu, keďže až 80 % je dodávaného z Rakúska, bližšie neurčené množstvá odpadu prichádzajú aj z Talianska, len nepatrná časť odpadu z celkového množstva má slovenský pôvod. Pracovníci HOLCIMu argumentovali tým, že na Slovensku je nedostatok vhodného odpadu - mali by to byť vytriedené len ľahké časti tuhého komunálneho odpadu, ktoré sme videli v ecorec-u. Nevideli sme však a nemáme istotu, že z iných štátov sa dováža (rovno do Rohožníka) práve len takýto odpad.  Tu je treba si uvedomiť, na spaľovanie akých druhov a aké množstvá (aj nebezpečných) odpadov má HOLCIM povolenie! Dovolím si citovať z textu uvedeného na internetovej stránke ecorecu: „Nezáleží na tom, či je odpad tuhý alebo kvapalný, nebezpečný alebo ostatný, ecorec vám môže poskytnúť najflexibilnejšie a najefektívnejšie riešenie v súlade so všetkými legislatívnymi a ekologickými predpismi.“

Argument o nedostatku „vhodného“ odpadu pôvodom zo Slovenska používalo aj bývalé vedenie závodu HOLCIM Rohožník pri rokovaniach už v rokoch 2007-2008. Z toho teda logicky vyplynula otázka, čo HOLCIM doteraz urobil pre to, aby sa v Rohožníku zvýšil objem spaľovania slovenského odpadu? Na toto bolo viac reakcií, najčastejšie boli dve:

1. spoločnosť ecorec ponúka svoj exkluzívny produkt – Grifon, sú to satelitné triediace stanice pre samosprávy (na ktoré však tie samosprávy nemajú peniaze).

2. je treba zmeniť zákon o odpadoch – teda hlavne výrazne zvýšiť poplatky za skládkovanie odpadu, aby sa čo najviac separovalo a čo najmenej skládkovalo, čo by sa okamžite premietlo do výšku úhrady občanov za odvoz odpadu, ako je to v zahraničí.

Z toho nepriamo vyplýva aj dôvod, prečo sa spaľuje tak veľa zahraničného odpadu – cena za spaľovanie v Rohožníku je pre dodávateľov odpadu atraktívnejšia ako cena za skládkovanie odpadu v krajine pôvodu.

Na konci nášho stretnutia sme boli pozvaní zúčastniť sa na druhý deň, 6. 2. 2014 Poradného panela v budove HOLCIMu v Rohožníku.

Za občanov Rohožníka a Sološnice tu boli prítomní starostovia obcí a niektorí poslanci obecného zastupiteľstva Rohožníku, a ďalej zástupcovia občianskych združení z obidvoch obcí.

Na stretnutí nám predstavili pracovníci HOLCIMu práve prebiehajúce investičné akcie:

1. výroba elektrickej energie z odpadového tepla;

2. G-STAR – redukcia spotreby elektrickej energie pri pletí cementu v cementových mlynoch.

3. ReduDust (výroba technickej soli) – zjednodušenie práčka na odprašky, v ktorých je zvýšené množstvo chlóru, draslíka, sodíka v dôsledku spaľovania odpadu v cementárenskej peci PC. Bez vyčistenia by tieto odprašky nebolo možné zapracovávať do cementu, tak ich je treba „oprať“. Táto investícia tak nie je žiadnou enviro-investíciou HOLCIMu, je to priamo vyvolaná investícia v dôsledku spaľovania odpadu. Pretože po spustení ReduDustu do plnej prevádzky tento nebude plne kapacitne využitý odpraškami z vlastnej produkcie, Holcim plánuje dovážať ďalšie odprašky z iných cementární. Tu ma napadá, čo ešte okrem odpraškov sa tu dá čistiť?

Marta Mikušová