Nové automatické monitorovacie systémy

10.02.2023 19:50

Po šiestich rokoch trápenia a stovky hodín strávených s Ekoteam Rohožník  a OS Sološnica, má teraz Rohožník najlepšie sledovanie vypúšťaných emisií.

Prísť na to ako sa v skutočnosti merajú emisie, aké boli vložené výnimky meraní, ako sa prepočítavajú na normálne podmienky, ako sa prepočítavajú na obsah kyslíka, čo je v protokoloch, porovnanie všetkých cementární a rozhodnutí bola ťažká a časovo náročná úloha.

Znamenalo to pri každej žiadosti ísť na inšpekciu urobiť kópiu dokladov, naštudovať, podať pripomienky. Zvolať ústne konanie a znova podať pripomienky (zoznam).

Zásadne bola zmenená kontrola emisií v AMS a daná do súladu zo zákonom o ovzduší:

  • Meranie emisií je registrované v pamäti počítača s výstupom SIŽP Bratislava, OU Malacky. SIŽP raz ročne kontroluje prekročené limity a pokutuje. Naposledy 31.8 2022.
  • Prekročenie emisného limitu nie je sledované pri:                                                       

a) nábehu - nahrievanie pece, max.3,5 dňa           

b) odstavovaní - chladnutie pece, max.1,5 dňa

c) zmene paliva, max 4 hodiny

d) odstavovaní surovinovej mlynice, max 4 hodiny

e) pripájaní a odpájaní elektrárne, max 4 hodiny

  • Ak dôjde ku prekročeniu emisného limitu viac ako 4 hodiny, musí byť zastavené spoluspaľovanie odpadu.
  • Ak dôjde k poruche zariadenia na čistenie spalín, musí byť zastavené zariadenie okamžite a zastavené prekračovanie emisného limitu.
  • Novým rozhodnutím SIŽP Z52, platným 19.10.2022 číslo 7390/37/2022-29567/2022/370840106/Z52 boli zrušené nami rozporované výnimky zo sledovania emisného limitu, najmä výnimka „nestabilná prevádzka pece“ kde bolo možné 2 hodiny vypúšťať emisie bez sledovania prekročenia emisného limitu.

 

Ak na komíne BC ide oblak je to spôsobené  vodnou parou čo ide zo zástreku chladiacej vody, emisie samé o sebe nevidieť. U linky PC je väčšinu času v chode elektráreň a tá teplo odoberá, tým sa nemusí striekať voda. Tým s komína nie je vidieť nič.

Môžu byť prekročenia emisií z dôvodu porúch, čo je bohužiaľ dôsledok každej prevádzky cementární.