Ochranársky spolok Sološnica stále pracuje...

30.04.2017 20:08

(článok bol uverejnený v Sološnickom spravodaji)

Už je to dávno, kedy naposledy sme sa Vám touto cestou prihovorili a aj preto ďakujeme p. starostke za poskytnutú možnosť.

Máme tu znovu radostné jarné obdobie, ktoré každého nabáda poobzerať sa okolo seba a skrášliť čo sa dá. Aj naši členovia každoročne realizujú dobrovoľnícke práce, v minulom roku ste nás i našich sympatizantov mohli vidieť pri obnove náterov na moste "pri mlyne" aj všetkých priľahlých zábradlí pri potoku. Všetkým touto cestou vyslovujeme veľké ĎAKUJEM, lebo práce to bolo oveľa viac ako sa na začiatku zdalo.

Tento rok pripravujeme v spolupráci s reštaurátorskou firmou opravu jedného, dvoch krížov - uvidíme na koľko vystačí sponzorský dar ktorý sme na tento účel získali od darcu, rodáka zo Sološnice.  V súčasnosti prebieha posúdenie stavu krížov s popisom nevyhnutných opráv a po konzultácii s reštaurátormi vyberieme opravu toho kríža ktorý to najviac vyžaduje. Odborné práce zveríme odborníkom a ostatné už bude našich rukách. Ak sa chcete k záchrane krížov pridať akýmkoľvek spôsobom, ste vítaní.

Taktiež aj v tomto roku budeme tradične pokračovať v odstraňovaní nežiaducich náletových drevín v priestoroch cintorína, udržiavaní čistoty na autobusovej zastávke na konci dediny (na jeseň plánujeme znovu obnoviť nátery), práce v našej peknej dedinke je vždy dosť.

Okrem týchto našich "viditeľných" aktivít  stále sa venujeme tomu, čo je našim hlavným cieľom. Ide najmä o ochranu životného prostredia pred negatívnymi dopadmi aktivít súvisiacich s ťažbou nerastných surovín a pri spaľovaní nebezpečných odpadov. Toto je tá menej viditeľná ale o to viac náročná, hlavne časovo náročná, časť našich aktivít. Verte, že často sme unavení, znechutení, demotivovaní....a potom príde niečo alebo niekto a posunie nás zasa dopredu.

Aj teraz žiaľ, znovu - už po tretí raz - čelíme snahám spoločnosti ALAS o rozšírenie ťažby melafýru v kameňolome smerom na Veľký Petrklín. Súčasne prebieha i posudzovanie vplyvov na ŽP k pripravovanému zvyšovaniu spaľovaných aj nebezpečných odpadov cementárni CRH v Rohožníku.

V súvislosti s týmto mnohí z vás sa stretli s našimi členmi pri podpisovaní petícií, ktoré sme v spolupráci s OZ Pre budúcnosť-4future Sološnica iniciovali. Ďakujeme všetkým, ktorí svojim podpisom vyjadrili, že ani im nie je ľahostajné, v akom stave zanecháme svoje okolie budúcim generáciám. Aj týmto nám veľmi pomáhate. K obidvom zámerom sme požadovali verejné prerokovanie, na ktoré všetkých aj touto cestou už teraz pozývame. O termíne konania vás budeme informovať aj v spolupráci s obecným úradom.

Krásne a hlavne zdravé životné prostredie Vám prajú členovia Ochranárskeho spolku Sološnica.