Vojenský obvod Záhorie a Vojenský výcvikový priestor Kuchyňa

10.03.2014 20:44

Vo vojenskom obvode Záhorie prebieha likvidácia munície a pravidelné streľby počas cvičení vojsk, vojenský výcvikový priestor Kuchyňa je najmä letecká strelnica, ktorú na cvičenie využívajú armádne lietadlá rôznych krajín, ale využíva sa aj na likvidáciu nepoužiteľnej munície. Výsledkom je zvýšený hluk, silné otrasy, do ovzdušia a okolitého prostredia sa dostávajú neznáme neidentifikované chemické rezíduá. Napriek snahám oblastných obcí nedostávajú za tieto dopady na obyvateľov žiadne kompenzácie.

Vojenský výcvikový priestor Záhorie je súčasťou Vojenského obvodu Záhorie. Obvod sa skladá z troch častí. Prvá časť – VVP Záhorie, sa tiahne od Senice smerom na juhozápad. Tento priestor je dlhý približne 17 km a široký priemerne 5 km. Má približne 11-tisíc hektárov. Konajú sa tu predovšetkým skúšky delostreleckých systémov a iných zbraní. Popri rezorte obrany ho využíva aj obranný a bezpečnostný priemysel SR, respektíve ďalšie domáce aj zahraničné subjekty.

Susediaca druhá časť Vojenského obvodu, Vojenský výcvikový priestor Kuchyňa má podobné rozmery aj rozlohu ako prvá časť obvodu.

Návštevníci majú povolený vstup do oboch častí podľa novej zákonnej úpravy z roku 2012, ale nemajú prístup všade. Trvalý zákaz vstupu v oboch VVP je v oblasti dopadových plôch, kde sa môže vyskytovať nevybuchnutá munícia. Vojenské strelnice sa totiž využívajú osem desaťročí a v pohybujúcich sa pieskových dunách môže byť aj značne stará, no stále ešte aktívna výbušná munícia. Treťou časťou Vojenského obvodu Záhorie je Vojenský výcvikový priestor Turecký vrch, ktorý je pre verejnosť neprístupný.[1]



[1] Vitko, Pavol: Vo VVP Záhorie sa bude strieľať aj ďalej. In: Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, 07.09.2012. www.mod.gov.sk/vo-vvp-zahorie-sa-bude-strielat-aj-dalej/.

 

Vojenské lesy sú plné nevybuchnutých bômb a munície: https://www.sme.sk/c/6104182/vstup-do-vojenskych-lesov-povolia-kazdemu.html

Zdroj: SME.

Fotogaléria: ossolosnica.webnode.sk/fotogaleria/vo-zahorie-a-vvp-kuchyna/