Žiadosť Holcimu o predĺženie povolenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi

23.03.2015 21:03

29. januára 2015 sa v areáli cementárne Holcim a. s. Rohožník konalo ústne prejednanie žiadosti Holcimu o zmenu integrovaného povolenia, ktorého sa zúčastnili predstavitelia Holcimu, Slovenskej inšpekcie životného prostredia, starostovia obcí Rohožník a Sološnica a tiež zástupcovia občianskeho združenia Ochranársky spolok Sološnica.

Súčasťou žiadosti o zmenu integrovaného povolenia bolo doriešenie čističky odpadových (dažďových) vôd do toku Vajar, „Aktualizácia povolenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi“ a „Zmena palív a surovín“. Hlavnou snahou Holcimu bolo obnoviť povolenie na nakladanie s nebezpečnými odpadmi, ktorého platnosť skončila 18. novembra 2014.

Nakoľko k predkladanej žiadosti mali obe obce aj Spolok výhrady, konanie bolo prerušené do doby, než budú Slovenskej inšpekcii životného prostredia Holcimom doručené chýbajúce prílohy k zmene integrovaného povolenia, bez ktorých je predkladaný materiál nekompletný. Po doručení týchto príloh Ochranárskemu spolku začne plynúť 30 dňová lehota na oboznámenie sa s materiálmi, po ktorej sa má Spolok k danému materiálu vyjadriť. Dohodnuté tiež bolo stretnutie v polovici tohto 30 dňového obdobia na vyjasnenie prípadných nezrovnalostí.

Z jednania však nebola napísaná žiadna zápisnica a sľuby o dodaní chýbajúcich príloh v lehote niekoľkých dní Holcim nesplnil.

13. februára 2015 Holcim požiadal na základe dohody o stretnutie na vyjasnenie nezrovnalostí v polovici 30 dňovej lehoty, sľúbené prílohy však nedodal.

SIŽP - Konanie vo veci zmeny integrovnaého povolenia pre Holcim.doc (545792)

Žiadosť o zmenu integrovaného povolenia (dec. 2014).pdf (2803156)

OSS - Žiadosť o predĺženie lehoty na vyjadrenie 10.1.2015.JPG (2717150)

OSS - Stanovisko k ústnemu pojendávaniu 27.1.2015.JPG (2677367)

Holcim nakoniec pristúpil k zrušeniu pôvodnej 21. žiadosti o zmenu integrovaného povolenia, ktorá bola neúplná a zmätočná a podal novú žiadosť č. 23, ktorá obsahuje len časť bodov tej pôvodnej. Zameral sa v nej na čističku daždových / odpadových vôd do toku Vajarská, aktualizáciu povolenia na nakladanie s nebezpečnými odpadmi a aktualizáciu prevádzkového poriadku pre nakladanie s nebezpečnými odpadmi.

Zverejnenie informácií vo veci 23. integrovaného povolenia pre Holcim.pdf (1912708)