Žiadosť o zastavenie dovozu odpadov zo zahraničia

31.03.2020 21:31
Ochranársky spolok Sološnica sa obrátil na premiéra, úrad vlády, ministerstvo vnútra aj Úrad verejného zdravotníctva SR,
ktorým sme zaslali náš podnet pre Slovenskú inšpekciu SR, Inšpektorát ŽP Bratislava.
Požadujeme v ňom zastavenie dovozu a spaľovania odpadu v cementárni Rohožník,
pretože tento odpad je dovážaný z celej Európy, z Talianska, z Rakúska, zo Slovinska, z Maďarska či z Nemecka. Odpad používaný ako palivo je vyrábaný aj z komunálneho odpadu z domácností a z nemocníc. Upravovaný je len drvením a sitovaním!
Pri celosvetovej pandémii to vnímame ako priamu hrozbu nekontrolovateľného šírenia koronavírusu a ohrozenia ľudí prichádzajúcich do styku s odpadom.
Ak by ste si teraz povedali, že hranice sú zatvorené, musíme vás upozorniť, tento dovoz je označený ako dovoz tovaru!!!! Nie dovoz odpadu!!! Takže aj dnes sa odpad nazývaný "tuhé alternatívne palivo" zo zahraničia do Rohožníka dováža (a máme obavu, že do mnohých iných fabrík na Slovensku) a spaľuje.
Verte nám, že našim cieľom nie je odstaviť výrobu cementu v Rohožníku, výroba cementu môže byť predsa realizovaná s použitím tradičných palív.
Ochranársky spolok Sološnica
 
Celé znenie podnetu na Slovenskú inšpekciu si môžete prečítať tu: Koronavírus - podnet.docx (16,1 kB)
 
Odpoveď CRH obci Rohožník ohľadom otázok o fungovaní cementárne v súvislosti s koronavírusom: CRH - odpoveď ku koronavírusu.pdf (187,5 kB)
 
Slovenská inšpekcia životného prostredia 27. 3. 2020 elektronicky oznámila, že podnet bol postúpený Ministerstvu životného prostredia, nakoľko dovoz odpadov zo zahraničia sa vykonáva na základe súhlasu MŽP. "Inšpekcia komkunikovala s MŽP ohľadom dovozu odpadov už pred mesiacom.... preveruje možnosť a spôsob zrušenia súhlasu pre dovoz".